Om oss

Stadskupan jobbar för ökad biologisk mångfald och social hållbarhet i urbana miljöer.

Vår Vision är att skapa en grönare stad som blomstrar av liv

Stadskupans vision är att skapa en grönare, skönare stad som blomstrar av liv. Pollinerare är idag livsviktiga för vår brödföda.

Det sägs ofta att bina står för var tredje tugga mat som människan äter. Biet har haft avgörande betydelse för jordens utveckling, men idag är den hotad och behöver definitivt vår hjälp.Vi vill därför sprida information, och kunna vara med och påverka stadens utveckling för att möjliggöra att bin och andra pollinerare får det utrymme de behöver, och förtjänar.

Genom att öka kunskapen och få fler att delta i stadsbiodling tror vi att stadens invånare tillsammans kan vara med att påverka utvecklingen i en grönare riktning.

Vår berättelse

Ibland är det de oväntade händelserna i livet som kan leda en in på nya banor. För vem hade kunnat ana att vi, en samordnare från offentlig sektor och foodtruckägare som inte kände varandra, skulle stå här idag, fyra år senare, som gemensamma ägare av ett framgångsrikt hållbarhetsföretag?

Det hela började som två separata hobbyprojekt i Göteborg. År 2014 grundade Sam Stadskupan som ett sidoprojekt samtidigt som han drömde om att utveckla sin restaurang- och eventverksamhet. I samma stad hade Malin och hennes man skapat BeeSmart, ett liknande initiativ fokuserat på att integrera biodling i urbana miljöer.

Trots passionen och potentialen, 2018 stod både Sam, Malin och hennes man vid ett vägskäl. Med våra projekt växande och tiden knapp, kände vi att vi kanske måste lägga ner. Malin hade stora planer på att flytta till Australien ett år med sin familj, för att uppleva ett helt annat liv. Samtidigt planerade Sam att ta sina egna affärsidéer till nästa nivå med nya spännande events och restaurangupplevelser.

Men när pandemin slog till med full kraft 2020, kraschade både event- och Australienplaner. Istället för att se det som ett bakslag, såg Sam och Malin detta som en möjlighet att fokusera på Stadskupan. Vi gick från att knappt känna varandra till att bli partners i ett företag som inte bara bidrar till miljön, men också samhället. Med Sams bakgrund inom ekonomi, eventplanering och entreprenörskap och Malins erfarenhet av projektledning, coachning och social hållbarhet har vår unika kombination av färdigheter drivit företaget till nya höjder.

Så istället för att ge upp våra drömmar, påbörjade vi en helt ny resa. Det visade sig nämligen att vi hade mer gemensamt än bara intresse för bin. Vi båda ville verka för en stad som inkluderar alla. Efter några möten upptäckte vi en gemensam vision om att främja biologisk mångfald och social hållbarhet. Våra drömmar slogs samman till en kraftfull ambition: att verka för en grönare, skönare stad som inkluderar alla.

Det har varit en spännande resa med både framgångar och utmaningar. Från att navigera genom osäkerheter och hinder till att fira varje liten seger, varje äng som planterats och varje bikupa som installerats, och varje uppdrag som bidrar till att inkludera någon långt från arbetsmarknaden visar vi att varje steg räknas mot en grönare framtid. Genom vårt arbete hoppas vi att Stadskupan blivit en symbol för hållbarhet och en inspirationskälla för många.

Kom och besök oss eller engagera dig i vårt arbete för att göra våra städer till en bättre plats för alla levande varelser. Tillsammans kan vi skapa en framtid där natur och stad samexisterar i harmoni.

Aktiva städer i vår hållbarhetsresa

Göteborg

Helsingborg

Malmö

Halmstad

Örebro stad

Örebro

Team Stadskupan

Malin Goldkuhl

VD

Team Göteborg

Sam Niknam

Affärsutvecklare

Team Göteborg

James Brockie

Biodlare

Team Helsingborg

Ole Andersson

Biodlare och stads- trädgårdsmästare

Team Helsingborg

Marianne Andersson

Biodlare och trädgårdsentusiast

Team Halmstad

Björn Blomstergren

Biodlare och mångsysslare

Team Malmö

Thomas Biodlare

Thomas Claesson

Biodlare och bitillsynsman

Team Örebro

Redo att lansera din hållbara närmiljö?

Välkommen att kontakta oss för att utforska hur ert företag kan bidra till biologisk mångfald.